HOEKSCH DICTEE ten bate van HALTE ZOMERVILLA i.s.m. NSGK

< terug naar overzicht

Project foto's

Roelof Hemmen presenteert het Hoeksch dictee 2019
  1. Roelof Hemmen presenteert het Hoeksch dictee 2019

Projectgegevens

Datum project
8 februari 2019
Netto resultaat
€ 15.075,00
Jaar van begunstiging
2019
Plaats project
Oud-Beijerland
Website project
 
Verantwoordelijke
Tijdsinvestering
Personen nodig
Club
Hoeksche Waard
Regio
Drechtstreek - Hoeksche Waard
District
District 1610 RI

Soort project

Rotary Foundation
Nee
Soortcode
fundraising

Doel project

Doelcode
gehandicapten
Plaats en land begunstiging
Nieuw-Beijerland in NETHERLANDS
Website doel:
https://www.haltezomervilla.nl/

De nodige instinkers kregen de deelnemers van het Hoeksch dictee gisteravond voorgelegd.

De nodige instinkers kregen de deelnemers van het Hoeksch dictee gisteravond voorgelegd. © Qphoto

Hersenen kraken tijdens het Hoeksch dictee

Is het taluudje of taludje? Er werd gisteravond wat afgezwoegd op deze en andere taalinstinkers tijdens het Hoeksch Dictee.

,,Toen de koninklijke limousine, een authentieke zilveren Rolls-Royce, de pont ‘Queen Jaqueline’ afreed en langzaam het taludje bij molen ‘De Swaen’ beklom, startten de feestelijkheden bij de voormalig gereformeerde kerk aan de Middelstraat, die luisterrijk maar niet budgettair neutraal getransformeerd is tot een up-to-date zorg- en wooncomplex voor EMB-clienten’’, leest Roelof Hemmen voor. De radio- en televisiepresentator laat de hersenen kraken. Iedereen doet z’n uiterste best om het verhaal op te pennen. Dat blijkt een lastige opgave. Hemmen wordt, tijdens het voorlezen in de aula van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland, meerdere malen teruggefloten door het publiek. Hij moet langzamer lezen.

Ik heb lang geoefend met voorlezen bij het RTL-nieuws, maar deze tekst is wel écht lastig

Roelof Hemmen

Negen zinnen, 300 woorden krijgen de deelnemers voorgelegd. ,,Wij vonden ’t niet super moeilijk’’, zeggen Mieke (50) en Lisanne (22) Tuk na afloop. De opluchting is van de gezichten van moeder en dochter af te lezen. ,,Mijn struikelpunten zijn hoofdletters en afkortingen’’, zegt Mieke Tuk. Dochter Lisanne beaamt dat meteen: ,,Maar mam: ‘koning’ is met een kleine letter en ‘Majesteit’ met een hoofdletter. Dat weet ik zeker’’, zegt zij.

René Renes heeft het dictee geschreven. Voor hem waren twee factoren belangrijk: ,,Het verhaal moest te maken hebben met het onderwerp en we wilden géén vergezochte, moeilijke woorden. Enkel woorden die we allemaal kennen, maar niet zo vaak schrijven. Hemmen genoot eveneens, geeft hij aan. ,,Ik heb lang geoefend met voorlezen bij het RTL-nieuws, maar deze tekst is wel écht lastig.’’ Hij zegt mee te doen om twee redenen: ,,Ik ben hier oud-leerling, het is leuk om terug te komen, maar nog belangrijker vind ik het goede doel.’’ Dat was Halte Zomervilla, dat in de Nieuw-Beijerland een woon- en logeerhuis wil bouwen voor ernstig meervoudig beperkte jongeren. Daar gaat 15.075 euro naartoe.