Wandelen voor Water

< terug naar overzicht

Project foto's

Wandelen voor Water en plastic cleanup
  1. Wandelen voor Water en plastic cleanup
  1. Burgemeester Sicko Heldoorn spreekt de kinderen toe
  1. Nog een klein stukje

Projectgegevens

Datum project
20 maart 2019
Netto resultaat
€ 15.000,00
Jaar van begunstiging
2019
Plaats project
Huizen
Website project
https://www.rotary.nl/huizengooimeer/goede-doelen/wandelen-voor-water/
Verantwoordelijke
Gertjan Eekel
Tijdsinvestering
200
Personen nodig
12
Club
Huizen-Gooimeer
Regio
Het Gooi
District
District 1570 RI

Soort project

Rotary Foundation
Nee
Soortcode
fundraising

Doel project

Doelcode
jeugd
Land begunstiging:
---

Woensdagochtend 20 maart

 

Rond 8 uur kleurt het geel in de Oostermeent, de Verkeersregelaars en de gele hesjes van Rotary (Huizen Gooimeer, Blaricum Centaurea) zijn al druk in de weer om de 4e keer het Wandelen voor Water te organiseren.

Voor de deur van juwelier CaRé verzamelen zich 4 basisscholen met ruim 230 kinderen uit groep 7/8.

 

Zij ondervinden vandaag aan den lijve wat de kinderen in Malawi dagelijks moeten doen: Wandelen voor Water. Bij hen komt het water niet vanzelf uit de kraan. Dagelijks lopen zij 6 kilometer met 6 liter water. Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Onze kinderen doen dit om te ervaren hoe dit is. Daarnaast hebben zij geld ingezameld waarvan waterpompen in het zuiden van Malawi geregeld worden. Het startsein wordt gegeven door Burgermeester Sicko Heldoorn.

 

De volgende scholen hebben meegelopen PCBS de Ark, PCBS Rehoboth, montessorischool De Gouden Kraal en KBS de Pionier. Begin april gaan de leerlingen van SBO de Wijngaard nog lopen. Daarna wordt de totale opbrengst bekend gemaakt.

 

Drie dames van basisschool De Ark uit groep 8 namen hun taak heel serieus. Elena, Dara en Hanna stelden veel vragen en praten honderd uit met een van de begeleiders vanuit Rotary. Onderweg had Rotary nog een missie en dat was zoveel mogelijk zwerfafval en vooral plastic op te ruimen. Dit in het kader van End Plastic Soup. De dames gewapend met rugzak, 6 liter water, vuilniszak en prikstok hielpen fanatiek mee. Het viel mij op hoe goed deze meiden op de hoogte waren van de vervuiling, het milieu en natuurlijk over hoe anders het leven in Malawi voor hun leeftijdsgenoten is. Alle drie willen ze graag wat voor de wereld én de inwoners doen. Chapeau voor deze dames en natuurlijk ook alle andere waterdragers.

 

Ongeveer op de helft, na zo’n drie kilometer beginnen de kinderen steeds meer de rugtas te verhangen, anders te dragen, er wordt meer geklaagd, spierpijn, vertrokken gezichtjes en pfhoehee das toch best zwaar…

 

Even over de helft, na het sluisje, een stuk dijk en aan het Gooimeer, is een pauze ingelast er worden bananen en appels uitgedeeld, met dank aan sponsor supermarkt PLUS uit de Oostermeent. Iedereen tankt weer even bij en vol hernieuwde energie vervolgt de stoet met kinderen deze mooie watertocht.

 

Mooi te zien hoe de kinderen onderweg steeds meer rondkijken en verbaasd zijn over de hoeveelheid zwerfafval. Veel troep van vuurwerk, plastic verpakkingen komen we tegen. De kinderen waar ik mee oploop vragen zich af of dat in Malawi ook zo is. Iemand anders van Rotary weet te vertellen dat daar op dit moment wel heel veel ellende en troep is, er heeft een verwoestende cycloon over Zuid-Afrika geraasd…

 

Na een ereronde door de Oostermeent, via Bruna eindigen we waar we gestart zijn. Naast juwelier CaRé en Plus. De rugzakken mogen af, de flessen worden geleegd, bergen flessen, flessen voor het statiegeld, de doppen voor weer een ander goed doel.

 

Bijzonder hoe kinderen van 9 tot 12 jaar allemaal op hun eigen manier deze tocht lopen. Met hun eigen gedachten en ideeën. Een mooie manier van bewust worden, een mooie manier van onderwijs.

 

Rotary

Wandelen voor Water 2019